Kaupungistuminen

Kaupungistuminen on ollut viime vuosina tapetilla melko paljon. Mitä mielipiteitä se teissä herättää?

Olen maaseudulla varttunut, kaupungissa diplomi-insinööriksi opiskellut ja nykyisin keskisuurta kaupunkia ympäröivällä maaseudulla asuva perheellinen mies. Monesti olen miettinyt, miksi niin moni on ehdottomasti sitä mieltä, että haluaa asua kaupungissa.

Opiskellessa kaupunkiasuminen oli tietenkin mukavaa, kun asuminen oli simppeliä ja baareja oli runsaasti lähellä, mutta nykyään omalla kohdalla on vaikea nähdä kaupunkiasumisen etuja. Asumisen kalleus, ruuhkat, tilan puute, turvattomuus, jonottaminen, melu ja ilmansaasteet painavat omaa vaakakuppia kaupunkiasumista vastaan.

Ymmärrän toki, että monelle suurin syy asua kaupungissa on se, että parhaat ja mielenkiintoisimmat työpaikat sijaitsevat yleensä siellä. Mutta jos tätä ei huomioida, asuisitteko silti kaupungissa? Olen tavannut muutamia pk-seudulla työskenteleviä diplomi-insinöörejä, jotka omien sanojensa mukaan asuvat siellä pelkästään työpaikan takia.

Toisille harrastusmahdollisuudet ja ravintolat/kahvilat ovat tärkeitä kaupunkiasumisessa, mutta harrastaa voi maallakin monipuolisesti ja harva käy ravintoloissa/kahviloissa ihan joka viikko kuitenkaan. Harrastuksissa kaupunkiasumisen edut ovat suuret lähinnä niissä tapauksissa, joissa harrastamiseen tarvitsee jotkin spesifit fasiliteetit, kuten vaikkapa jääkiekko tai seinäkiipeily. Jos harrastaa vaikkapa polkupyöräilyä tai moottoriajoneuvoja, niin usein maaseutu on parempi vaihtoehto.

Mainittakoon, että en tarkoita sanalla ”maaseutu” mitään perähikiää mistä uupuu posti ja ruokakauppakin, vaan pikemminkin ei-urbaania ympäristöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *