Keskustelun tahallinen häiriköinti ja argumentointivirheet

Muutamissa tämän keskustelufoorumin viestiketjuissa esiintyy valitettavasti säännöllisesti usein tahallisesti tai tahattomasti viestejä, jotka kohdistuvat johonkin muuhun kuin itse asiaan tai niissä käydään ihmisten eikä asioiden kimppuun.

Motiivina saattaa olla esimerkiksi keskustelun johdatteleminen haluamaansa suuntaan tai pyrkimys saattaa toinen kirjoittaja alempaan asemaan.

Usein tämä ilmenee niin, että yrittää lukea muuten loogisesti etenvää keskustelua, mutta joukossa on viestejä, joista ei saa tolkun tolkkua, vaikka kuinka yrittäisi niitä tulkita.

Tässä muutamia esimerkkejä:

Whataboutismi – Jos jotain kritisoidaan, tuodaan esille toinen joko vastaava tai kaukaa haettu esimerkki jonka tarkoituksena on sotkea, hämärtää ja viedä keskustelua toisaalle

Olkiukkoilu – Vääristellään väitettä tai pannaan sanoja suuhun. Alkuperäinen väite korvataan omalla väitteellä, jota vastaan hyökätään. Tahallisella väärinymmärtämisellä saadaan vastustajan näkökanta näyttämään väärältä tai naurettavalta.

Maalitolppien siirtely – Kysymyksen esittäjä siirtää maalitolppaa, eli alkuperäinen väite korvautuu uudella. Kun mikään ei riitä eli hakemalla haetaan puutteita vastauksesta nostamalla rimaa yli alkuperäisen korkeuden.

Ad hominem – Keskustelija viittaa joihinkin vastapuolen piirteisiin, joilla ei ole merkitystä keskusteltavan aiheen kannalta. Mikäli vastapuolesta esitetyt väitteet ovat epätosia, kyseessä on mustamaalaus, minkä tavoitteena on viedä kohteelta uskottavuus tai arvostus.

Trollaaminen – Ensisijainen tarkoitus on ärsyttää ihmisiä, aiheuttaa ristiriitoja, turhien viestien kirjoittamista ja saada vastaukseksi kiihkeitä tai muuten tunteellisia vastauksia tai ennalta-arvattavia viestejä taikka peittää kirjoittajan puutteet käsiteltävänä olevan asian tuntemuksessa.

Flametus – Tarkoitus on sanasodan synnyttäminen eli häiriön aiheuttaminen. Fleimi on tavallisesti vastaus viestiin, josta ollaan eri mieltä. Usein sisältö on provosoivaa.

Provosointi – Tahallista toimintaa, jonka tavoitteena on kohteen negatiivinen reaktio, kuten paheksunta, ärsyyntyminen, loukkaantuminen tai suuttuminen.

—-

Kaikki tälläinen häiriköinti johtaa sääntöjen mukaan varoitukseen tai banniin.

Lisää aiheesta:

Argumentointivirhe – Wikipedia

Päivittyy..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *