Yksityishenkilöiden verovuoden 2017 verotietojen julkisuus

Marraskuussa taas tulevat julki. Verohallinto antaa tietoja nykyään sähköisesti journalistisiin tarkoituksiin, muttei muuuten: Tiedot pitää käydä noukkimassa verotoimistojen asiakaspäätteiltä: Verovuoden 2017 tuloverotuksen julkisten tietojen luovuttaminen sähköisessä muodossa journalistista tarkoitusta varten

Tuossa viitataan lakiin, muttei tarkemmin yksilöidä, mikä laki on kyseessä: Tietääkö kukaan? Pidän erikoisena, että yksityishenkilöiden osalta tiedot ovat julkisia, mutta niiden saantia vaikeutetaan hallinnollisella pelleilyllä, vaikka tiedot sitten lopulta saakin nimellisen vaivan jälkeen. Pitäisi tehdä päätös siitä, että ovatko ne tiedot nyt julkisia vai eivät. Ilmeisesti ei haluta, että köyhät kyyläävät naapurinsa tietoja: Ehkä se sitten aiheuttaa kateutta, jos naapuri tienaa vaikka 40 000 euroa vuodessa ja itse tienaakin vain 30 000 euroa vuodessa.

Ongelmahan näissä on se, että esim. rikolliset yms. voivat selvittää varallisuustietoja, ja arvioida sitten, että keheen kohdistaa rikollista toimintaa. Tällä logiikalla tietojen pitäisi olla julkisia vain viranomaisille. Ilmeisesti kuitenkin halutaan rahvaalle leipää ja sirkushuveja siinä määrin, että kaikki on hyvä olla julkista tietoa, vaikka alle 100kiloa tienaavien tietojen saannissa pitääkin nähdä vaivaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *