Isännöitsijä/rakennuttaja ei halua lisätä asunnon lämmitystä (19-20c)

Ostimme kesällä uudiskohde rivitaloasunnon. Lämmityksen tekniikkana on vesikiertoinen lattialämmitys jokaisessa huoneessa ja maalämpöpumppu teknisessä tilassa, jonne asukkailla ei ole pääsyä. Kesällä oli kivaa ja lämmintä, mutta nyt on aivan älyttömän kylmä koko ajan. Termostaatit olemme kaikki asettaneet maksimille (niissä olevassa asteikossa on 25 c maksimi). Lämmitysputkiin ilmeisesti tulee noin 27 c asteista vettä ja ulos lähtee noin 22,5 c. Käytännössä sisäilma olohuoneessa noin metrin korkeudella on ollut nyt noin 19-20 c, kun ulkona on nollaa. Lattoilla kävely ilman sukkia tuntuu todella viileältä. Emme odottaneet tällaista kokemusta lukemamme perusteella vesikiertoisesta lattialämmityksestä. Lisäksi jännittää varsinkin pesutilojen kuivuminen, koska myös siellä on vaastaava lämpötila ja laatoituksella kävely on kuin perunakellarissa kävisi.

Olemme soitelleet ja viestitelleet ensin isännöitsijä ja sitten rakennuttajan kanssa. Taloyhtiöllä ei ole vielä hallitusta, koska kaikkia asuntoja ei ole myyty. Syksyllä ilmojen viilettyä asunnossa alkoi tuntua jo todella kylmälle ja otin yhteyttä isännöisijään ja kysyin lämmityksestä. Hän väitti sähköpostissa lämmityksen olevan kaiken aikaa päällä ja käskemään kyselemää naapureilta onko heille ollut viileää ja laittamaan vaatetta päälle yms. Otin pari päivää tämän jälkeen yhteyttä suoraan rakennuttajaan ja hän kutsui paikalle putkimiehen, joka totesi ettei pumppu ollut lainkaan päällä, ja laittoi sen sitten päälle. Syksyn edetessä sisäilma on kuitenkin viilentynyt niin, että olemme pyytäneet sen nostamista.

Olemme kysyneet heiltä: ”Miksi emme saa omistamassamme asunnossa asettaa haluamaamme lämpötilaa?” Isännöitsijän ja rakennuttajan vastaukset ovat olleet tällaista luokkaa:
– Isännöitsijä: ”Minun talossani on ollut noin 22 c astetta ja se on ihan hyvä. Jos on kylmä, kannattaa laittaa lisää vaatetta.” (Hän ei siis asu tässä taloyhtiössä.)
– Rakennuttaja: ”Minulle riittää 19 c astetta. Jos minulla asunnossa nousee lämpötila yli 21 c asteen, joudun tuulettamaan. Yli 21 c asteen sisäilma on huonoksi ihmiselle.”

Mikäli oikein tulkitsen Finlexistä ( Sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja… 545/2015 – Säädökset alkuperäisinä – FINLEX ® Katso ”Liite 1”) niin heidän ei tarvitse lain mukaan tarjota kuin 18 c astetta asuntoon. Onko mitään tehtävissä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *