Ammattikoulutus kriisissä?

Näin on voinut varmasti ollakin pari vuotta sitten, mutta 1.1.2018 voimaan astunut koulutusuudistus on käytännössä rampauttanut suurimman osan ammattioppilaitoksista.

Kuten tuossa yllä todettiin, on suurimmassa osasa koulutuslaitoksia (pakotetusti) siirrytty yhdistettyihin ryhmiin, samalla kun varsinaisia hakuaikoja ei enää ole, joten ryhmään voi koska tahansa tulla uusi opiskelija, joka lähtee täysin nollasta.

Myös opettajien määrää on karsittu erittäin rankalla kädellä, kun taas koulutusohjaajien palettia on levennetty erittäin paljon.

Mm. Kanta-Hämeessä on sellainen tilanne, että useammalla opiskelijalla on jäänyt viime keväänä opinnot valmistumatta, koska koululta ei yksinkertaisesti tullut useammasta sovitusta tapaamisesta huolimatta ketään valvomaan näyttöä, jotta opinnot olisi saanut pakettiin.

Käytännössä ollaan sellaisessa tilanteessa, jossa koulutuslaitokset pyrkivät saamaan mahdollisimman monta oppilasta työssäoppimaan, koska resusrssit eivät yksinkertaisesti riitä koulutuksen järjestämiseen. Yrityksissä tietysti tätä ymmärrettävästi karsastetaan, koska käytännössä koulutusta ollaan siirtämässä suoraan yritysten harteille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *