Painonpudotusprojekti ruokavaliolla, ruokailuvinkit, reseptit, jne. (vähähiilarinen)

Itselläni on jonkin verran kokemusta aiheesta ja olen opiskellut paljon asiaa, joten haluan antaa oman kaksisenttiseni.

Vähähiilihydraattinen dieetti on sinänsä terveellistä ja voi toimia painonpudotuksessa, mutta se ei välttämättä ole helpoin ja kestävin tapa pudottaa painoa.

Pohjimmiltaan nykyihmisen ongelma on se, että syödään jatkuvasti (kolme ateriaa päivässä ja napostelut päälle) eikä missään vaiheessa anneta keholle mahdollisuutta polttaa rasvavarastoja kaikessa rauhassa. Tämä ei ole luonnollista eikä ihminen ole tällaiseen tottunut 300.000 vuoden historiansa aikana. Jatkuva syöminen pitää insuliinitasot korkealla ja kehon toimintamoodissa, joka kerää rasvavarastoja pahan päivän varalle. Ikävä kyllä sitä pahaa päivää ei koskaan tule.

Perinteisesti ratkaisuna painonpudotukseen on tarjottu syötyjen kalorien vähentämistä ja liikunnan lisäämistä. Tämä voi toimia hetkellisesti, mutta pysyviä tuloksia saa vain harva. Ongelmana on, että keho siirtyy säästöliekille ja polttaa vähemmän kaloreita kuin aiemmin, jolloin yhä vähemmällä syömisellä kilot tulee pikku hiljaa takaisin, vaikka sulla on tosi paska ja vetämätön olo.

Ratkaisu on paasto. Paasto antaa keholle mahdollisuuden polttaa rasvavarantoja tehokkaasti, eikä paastoaminen aiheuta tuollaista ”säästöliekkiä” kuten perinteinen laihdutus, vaan päinvastoin keho saattaa jopa polttaa ylimääräistä energiaa, jotta jaksat hyvin etsiä ruokaa sieltä viidakon keskeltä. Myös mieli voi olla kirkkaampi.

Paastoa voi toteuttaa erilaisilla strategioilla, kuten päiviä tai viikkoja kestävä vesipaasto, jonka aikana juodaan vain vettä, tai liberaalimpi versio jossa kaikki kalorittomat juomat on sallittuja, tai ”rasvapaasto”, jossa on sallittua nauttia kalorittomien nesteiden lisäksi rasvaa, joka ei vaikuta insuliinitasoihin.

Kestävämpi ratkaisu voi olla jaksottainen paasto, kuten paastoilu päivän sisällä, keskittäen päivän syömiset tiettyyn aika-ikkunaan ja loppuaika ollaan syömättä. Esimerkkeinä 16:8 paasto, eli 16 tuntia syömättä ja syömiset tehdään 8 tunnin aikana. Tai 24 tunnin paasto, jossa kaikki vuorokauden kalorit syödään yhdellä kertaa. Useimmille on varmasti tuttu 5:2 -paasto, jossa syödään viisi päivää normaalisti ja kaksi päivää vedetään pienillä kaloreilla. Tämän variaatio on vuoropäiväpaasto, jossa joka toinen päivä syödään normaalisti ja joka toinen päivä vedetään pienillä kaloreilla.

Paastoamisella on painonpudotuksen lisäksi muitakin terveysvaikutuksia, jopa dramaattisiakin joidenkin sairauksien hoidossa.

Paastoamisesta huolimatta ei tietenkään kannata syödä epäterveellisesti silloin kun syö, mutta se ei ole niin tarkkaa sitten. Paastoilu antaa aika paljon anteeksi ruokavalion suhteen.

Pikku trivia lopuksi: Mitä tarkoittaa englannin sana ”breakfast” kirjaimellisesti? ”Paaston katkaisu”. Tätä ”paaston katkaisua” kannattaa pyrkiä pitkittämään mahdollisimman pitkälle, vaikka kaikki vanhan koulukunnan vinkit sanookin, että aamiainen on päivän tärkein ateria.. Painoa pudottavalle ihmiselle päivän tärkein ateria on oikeastaan se, jonka syöt mahdollisimman pitkän ajan päästä edellisestä ateriasta. Vaikka tosiaan kaikki vanha viisaus sanoo aivan päinvastaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *