Kasvisruoka ja lihan korvaaminen

Koska en osaa olla täysin kasvisruokailija, nämä kaikenlaiset lihakorvikkeet ovat tulleet tarpeeseen ja käytännössä kaikki on kokeiltu läpi vähintään kertaalleen. Pitäisi vaan löytää pätevämpiä reseptejä, koska esim. nyhtökaurasta saisi varmasti paljon parempaa kuin se jotenkin tunkkaisen makuinen ”nyhtökaurabolognese”, jota kokeilin.

Toiseen topiciin kirjoitinkin jo Quorn-kastikkeen ohjeeni: Quorn-ohje

Minusta Quorn on lihakorvikkeista selvästi paras, mutta toisaalta sidosaineena on kananmuna, joten täysin vegaaneille sekään ei sovi. Quornia saa aika monessa muodossa (ja myös mm. pakaste lasagnena), mutta itse olen käyttänyt vain kuutioita. Ne ovat toimineet semihyvin kanan korvikkeena. Esimerkiksi fajitamaustettuina menevät vähän kuin kanatortilloina, ja toisaalta olen tehnyt pari kertaa oikein hyvää vegepizzaa tehden bbq-maustettuja herkkusieniä ja aika reilulla käydellä grillimaustettuja quorn-paloja, koska yritin apinoida jonkinlaista bbq-kana pizzaa.

Apetit myy pakasteena myös ”kasvisjauhispihvejä”, eli herneproteiinista valmistettuja pihvejä. En niitä ehkä sellaisenaan söisi, mutta yleensä kotona syön burgerit nimenomaan kasvisjauhespihveillä ja Jessen savuchilimajoneesilla. Eihän sitä rakennetta voi verrata kunnon burgeripihviin, mutta toimii silti mielestäni hyvin ja hyvän sämpylän ja täytteet valitessaan saa mielestäni runsaasti parempaa burgeria kuin ottamalla jotain einestiskin burgereita.

En oikein aiemminkaan syönyt kaupan einestiskiltä mitään, koska mielestäni vähävaivaiset hyvät ruuat löytyivät nimenomaan pakastealtaalta. Tämä pitää sikäli paikkaansa edelleen, että sieltä löytyy myös nykyään ainakin ihan maukasta feikkilihapizzaa (Veggie Pizza Spicy Treat) ja ihan pätevä falafel-annos (Falafel Marrakech).

Yksi nykyisistä suosikkiruuistani, Parsakaaliriisi , käyttää myös huomattavan pienen määrän lihaa, koska yleensä yhdelle syöjälle riittää siivu tai max. puoltoista ilmakuivattuakinkkua, joka tuo ruokaan sen kaipaamaa suolaisuutta ja vielä yhden rapsakan elementin. En ole keksinyt enkä toisaalta yrittänyt korvata sitä muulla.

Toinen mistä en osaa päästää irti on liha leivänpäällisenä. Olen tässä kokeillut seitanleikkeet ja vastaavat korvikkeet, mutta ne eivät vastaa lainkaan sitä mitä toivoisin. Avokadon kanssa ne toimivat jotenkin paremmin yhteen, mutta avokadojakaan en jatkuvasti jaksa kantaa ja säätää leivänpäällisiksi (varsinkin kun se rusehtuu niin nopeasti ja pitäisi aina huolehtia säilömisestä, jos ei käytä kerralla koko avokadoa). Olen toistaiseksi tyytynyt ostamaan leivän päälle yhä lähinnä meetwurstia. Silloin kun pystyn ja muistan, sen pyrin hankkimaan luomuna.

Vaikeata on ollut päästä täysin kasvisintoiluun, ja eritysesti työlounailla syön pääosin yhä lihavaihtoehtoja. Linjastoruokailussa olen edes pyrkinyt vähentämään lihan osuutta ja ottamaan enemmän kasvisvaihtoehtoja, mutta tuntuu olevan niin, että jos haluaa syödä kasvisruokaa eikä halua tyytyä salaatteihin, niin on tarkemmin katsottava että menee enemmän kasvisruokiin vihkiytyneisiin lounasravintoloihin, koska muuten vaihtoehdot ovat vähäisiä tai todella tympeän makuisia…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *