Halpa aurinkosähköjärjestelmä?

Laitetaan nyt omia kokemuksiakin kun poikkeavat aikalailla edeltävistä postaajista.

Pari kesää on nyt ollut asuntovaunussa 100W monikidepaneeli alumiinikehyksellä (120€ posteineen aurinkopaneelikaupasta) + Epever VS2024AU 20A PWM lataussäädin(40e) + 100ah vanha suljettu käynnistysakku.

Lisäksi ostin 150W siniaaltoinvertteri(130€) 230v laitteiden latausta varten.

Lämmittimen 5W ilmankierrätyspuhallinta, läppäriä ja 2-4 kännykkää on tullut latailtua nyt n. noin kymmenellä 2-4 päivän reissulla ja yhdellä pidemmällä 7pv reissulla, kertaakaan ei ole akku mennyt tyhjäksi. Toki täytyy muistaa, että puhallin on käytössä sen 8h yössä, ja läppäriä on käytetty ehkä max 2h/päivä, läppärin TDP ehkä 20W keskimäärin.

Hankkiessa selvittelin jonkin verran kokemuksia, niin vaaka-asennuksessa voit odottaa suomessa kesällä noin kolmasosaa nimellistehosta, eli 100w paneeli tuottaa n. 33W×8 = 264Wh päivässä.

Akkukapasiteettia kannattaa olla väh. paneelin nimellistehon verran amppeeritunneissa, lyijyakuista voit turvallisesti purkaa 25-35% maksimikapasiteetistä, eli 100ah lyijyakussa on käytössä 35ah×12V = 420Wh

Normaali lyijyakusto on järkevin vaihtoehto, ainoastaan ajoneuvokäytössä geeli tai AGM jne. syväpurkaussysteemit pystyy kilpailemaan paino/tila rajotteiden takia. Jos ajattelet, että syväpurkausakkua voit purkaa esim. 60% maksimikapasiteetistä, niin käytännössä saat yhden 100ah syväpurkausakun tilalle helposti 200ah perinteisiä akkuja. 200ah akustolla saat lisäksi lataukseen ja purkuun huomattavasti paremmat hyötysuhteet jne.

Akkujen kapasiteetit ilmoitetaan yleisesti C20 purkuvirralla(poikkeuksia meriakuissa), eli 100ah akun kapasiteetti on 100ah kun sitä puretaan 100ah/20h = 5A virralla. C10 kapasiteetti eli 100ah akun tapauksessa 10A virralla purettu kapasiteetti on jo selvästi huonompi, muistaakseni luokkaa 80-90ah, häviöt akussa syövät ison osan tehosta. Yleisesti akusto kannattaa mitoittaa latauksen/kuorman suhteen siten, että niitä kuormitettaisiin maksimissaan tuolla C20 virralla.

Lyhyesti:
– laskeskele vuorokausittaista energiankulutusta wattitunteina, ja laske panelin tuotto 1/3*nimellisteho*8tuntia
– mitoita akusto siten, että lataussuhteeksi tulee paneeliston maksimilatausvirralla laskettuna C20
– osta lyijyakusto jonka kennoihin voit lisätä itse vettä tarvittaessa(mökkikäyttöön, ajoneuvokäytössä suljetti) saat eniten kapasiteettiä/€

MPPT säädintä en itse laittanut, kun hintaero on sitä luokkaa, että muutaman sadan watin järjestelmissä saat sillä 50-70 eurolla minkä laittaisit lisää PWM–>MPPT säätimeen jo puolet toisesta 100W paneelista, ja hyöty MPPT säätimestä on luokkaa 10%. Tästä syystä päädyin PWM säätimeen varauksella lisätä toinen 100W paneeli. Jos paneelien asennustila on rajoittava, niin ehdottomasti MPPT, muussa tapauksessa saat paremman hyödyn ostamalla yhden paneelin tai akun enemmän, sillä akkukapasiteetin kasvattaminen parantaa samalla tavalla hyötysuhdetta.

Edit.
Tämä MPPT säätimestä siis kun puhutaan pienistä <400e järjestelmistä, suuremmissa lautaussäätimen hintaero ei ole enää kokonaisuudessa merkittävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *