Kompostointi ja kompostorit

Itsellä ollut tuo Biolanin pönttö käytössä muutaman vuoden, kyllähän se toimii talvellakin kun joutuu useita kertoja talvessa tyhjäileen jos pönttö saa ruokaa ja käy.

Tosin ei välttämättä ilman varauksia varsinkin jos kompostijätettä ei hirveesti kerry, tämä on yhden hengen taloudesta: suotosnesteen poisto voi jäätyä vaikka teet nesteen keruupöntölle täysin eristetyn laatikon täysin eristetyllä poistoletkulla. Eli jos sitä ei tarkistele niin kun nesteenpoisto on jäässä alkaa kompostimassakin jäätyä. Itsellä esim. oli viime talven loppupuolella kun ne oikeet pakkaset alko pönttö ihan umpijäässä pohjalta yli tyhjennysluukun ylärajan vaikka sen lämpömittari näytti +20. Kovimmilla pakkasilla mittarin ilmottama lämpötila alko laskea varsin nopeasti kohti nollaa joten joutu pitämään kuumalla vedellä täytettyä 10l kanisteria kompostorissa että se ei jämähdä kokonaan. Syy tähän ilmeisesti oli tuo jäätynyt nesteenpoisto + shaibaa poistoluukun tiivisteiden välissä niin pääsi kylmä sisään liian helposti.

Eli tyhjennysluukun ja kannen tiivisteet kannattaa puhdistella ennen pakkasten alkua kun jos em. luukkujen väliin jaa multaa/muuta pasketta jäätyminen saattaa tapahtua.
Ilmanvaihto ”venttiilit” myöskin jäätyy talvella, molempiin kondensoituu vettä jos kompostori käy hyvin joten niitäkin saa olla roplaamassa auki jopa ihan päivittäin kelistä riippuen. Tämä jälkimmäinen kyllä taidetaan mainita vehkeen manuaalissakin.

Kuivikettahan sinne kannattaa tietysti tunkea, talvella enemmän.

Nopeasti tuo kyllä multaa tekee, varsinkin näin kesällä ei edes tahdo keretä ruokkia kunnolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *