Lauri Markkanen ja NBA

Markkanen pääsi siinä mielessä aika poikkeukselliseen tilanteeseen rookiena, että tiimin rosteri on liigan paskin ja siten hän on päässyt samantien pelaamaan käytännössä niin paljon minuutteja kuin fysiikka mielekkäästi kestää. Siten Markkasen 15.8 PPG (points per game) on rookielle hyvä, mutta toisaalta suhteessa minuutteihin aika peruskamaa. Mutta hänhän on vasta uransa alussa, joten erittäin hyvältä näyttää, pääsee jatkossakin pelaamaan paljon kunhan ei loukkaannu.

Levypallojen määrä pelkkänä lukuna ei kerro kovin paljon, koska niistä kaikilla suurin osa on ”uncontested” eli ihan vaan sitä että sattuu seisomaan siinä korin alla kun joku heittää korirenkaaseen. Siten se tarvitsee jonkun verran kontekstia siihen että miten hyvin oikeasti puolustaa tai osaako napsia hyökkäyspään levareita.

Heittoprosentteja on vielä vähän nihkeä analysoida kun otos on niin pieni, mutta voihan sitä vähän yrittää:
3-pisteen heitot 38,1% – otetaan referenssiksi ei sen vähempää kuin kaikkien aikojen paras kolmosten nakkelija Steph Curry, koko ura 43,7% ja tämä kausi 38,9%
2-pisteen heitot 51,1% – tämä on vähän vaikeampi koska vaatii kontekstia (jotkuthan vain donkkaa korin alta jolloin prosentti on pakostikin hyvä), mutta otetaan tähänkin ei sen vähempää kuin kaikkien aikojen paras eurooppalainen NBA:ssa Dirk Nowitzki, jolla koko uran 2-pisteen % on 49,6% ja suunnilleen samassa suhteessa hyppyheittoja ja korin alhaalta heittoja/donkkeja uran aikana
TS 58,8 % (true shooting, It is intended to more accurately calculate a player’s shooting than field goal percentage, free throw percentage, and three-point field goal percentage taken individually.) – referenssinä Curry koko ura 61,1 %, Nowitzki koko ura 57,8%
vapaaheitot 82,8% – hyvä on ja varmaan se siitä hieman paranee
8.2 rebounds per game – hyvä
1.2 assists per game – heikko, mutta ei kuulu rooliin
(edit: statsit taisi hieman heiketä viime yönä eli nuo on ilman sitä, mutta ne nyt heittelehtii joka tapauksessa tässä kohtaa kautta)

Eli nuo heittoprosentit on Markkasella oikeasti erittäin hyviä (parempia kuin kuvittelin ennen kuin aloin kasaamaan tätä viestiä). Asiaan tosin vaikuttaa se, että tiimi on niin paska että vastustajat ei välttämättä ole aina puolustaneet ihan kunnolla koska voittavat Bullsin myös löysällä pelillä. Mutta toisaalta Markkanen tulee tästä todennäköisesti vain pikkuhiljaa parantamaan peliään. Ja pelit on ollut Markkasella aika tasaisia, eli ei ole tainnut olla sellaista ihan paskaa peliä eikä toisaalta myöskään niitä, missä ”kaikki uppoaa”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *