Sisäpuutarhat (hydroviljelykasvatusalustat)

Itsellä on ollut tällaisia MacGyver-virityksiä käytössä:
vv1.jpg
Kaksi muovilaatikkoa päällekkäin, pohjalla vesipumppu josta tulee letku ylempään (täytetty huuhdotulla lekasoralla + pohjalle kannattaa laittaa juuriverkkoa/kangasta) laatikkoon. Letku on kierukalla ylemmän laatikon pinnalla ohuen sorakerroksen alla ja siihen on porattu reikiä, jotta vesi jakaantuu tasaisemmin. Ylemmän laatikon pohjaan ja alemman kanteen on tehty reikiä, joista vesi pääsee takaisin alas. Käytössä ollessaan laatikko on verhottu mustalla jätesäkillä levän kasvun ehkäisemiseksi. Lisäksi tuossa on pätkä letkua ylivuotoventtiilinä, mitä ei näy kuvassa. Tuo sora on siitä hyvä kasvualusta, että kasvit on todella helppo siirtää esim. pihalle.

Noita oli pari kappaletta Ikean halpishyllyissä (9,90€ kpl) 2x36W loisteputkien alla, sisätilan pinnoissa foliot ja tein siihen pahvista tuollaiset ”ovet”:
kh1.jpg
Päädyissä oli parit tuulettimet (nyt koko laitos on säilytystilana):
kh2.jpg

Alunperin tarkoitus oli kasvattaa chilejä, mutta sato jäi niin niukaksi, että päädyin isompiin vehkeisiin (1mx1mx2m kasviteltta ja 250W lamppu – tuo näkyy jo sähkölaskussa, mutta tulee silti halvemmaksi kuin esim. Heinän puutarhan tuotteet + saa haluamansa lajikkeet). Yrtit, lehtisalaatti, rucola ja pinaatti kyllä kasvoivat erittäin hyvin ja etenkin korianteria tahtoi tulla liikaakin. Väkiviinaetikkaa olen itse käyttänyt pH:n laskemiseen (ainakaan Helsingissä sitä ei tarvitse koskaan nostaa) ja ihan kraanavedellä menty ilman ongelmia. Jos on tarvetta niin ruokasoodalla voi tosiaan nostaa pH-arvoa, leivinjauheessa on soodan lisäksi natriumpyrofosfaattia (mahdollisesti myös sitruunahappoa). Perusravinteiden lisäksi olen käyttänyt vetyperoksidia veden happipitoisuuden lisäämiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *